28 marca 2024

Co wchodzi w skład aminokwasów BCAA?

W skład aminokwasów rozgałęzionych BCAA wchodzą trzy konkretne składniki, których działanie wzajemnie się uzupełnia. Pierwszym z nich jest leucyna, należąca do grupy aminokwasów ketogennych. Jest ona kluczowym składnikiem, niezbędnym w procesie budowy mięśni. Wysokie stężenie leucyny w mięśniach jest sygnałem dla organizmu, iż dostarczona jest dostateczna ilość białka do produkowania masy mięśniowej Obecność leucyny w organizmie skutecznie wspomaga wchłanianie innych aminokwasów, jak również wpływa na procesy regeneracyjne. Kolejnym ważnym aminokwasem jest izoleucyna. Jest ona składnikiem białek mięśniowych i w pewnym stopniu odpowiada również za poziom cukru we krwi. Szczególnie ta ostatnia funkcja jest istotna z punktu widzenia ilości energii dostarczanej do organizmu. ostatnim składnikiem w chodzącym w skład BCAA jest walina, która odpowiada przede wszystkim za pobudzanie organizmu oraz utrzymywanie odpowiedniego napięcia mięśniowego Walina przyczynia się również do utrzymywania równowagi azotowej w organizmie.
Czy przyjmowanie aminokwasów BCAA jest bezpieczne? Wiele osób zastanawia się, czy przyjmowanie tego rodzaju produktów jest bezpieczne. Producenci uspokajają, iż ich działanie skupione jest wokół budowania wartościowej tkanki mięśniowej, jak również dostarczaniu odpowiedniej dawki składników mineralnych, które tracone są podczas treningu. Producenci zapewniają również, iż każdy oferowany przez nich produkt jest szczegółowo badany, dzięki czemu możliwe jest określenie nie tylko zasad działania, ale również przewidzenie ewentualnych skutków ubocznych. Odpowiednio przyjmowane aminokwasy BCAA są niegroźne dla zdrowia, a ich zadaniem i rolą jest wspomaganie w budowaniu formy i odpowiedniej rzeźby. Oczywiście istotnym zagadnieniem jest dobranie odpowiedniej dawki aminokwasów BCAA. Przyjmuje się, iż optymalną dawką jest 5-20 gramów dziennie, a pojedyncza dawka nie powinna przekraczać ok. 6 gramów. Nadmierne przyjmowanie aminokwasów BCAA może doprowadzić do nadmiernego odkładania się węglowodanów, a co za tym idzie – do rozrostu tkanki tłuszczowej.